cele patru dialecte

556298_291521704281058_1194842944_n

Pentru astăzi, un scurt dar cuprinzător articol despre cum din patru dialecte doar unul are dreptul la statut de limbă, scris de Viorel Crăciun și publicat în Gazeta de Constanța.

Pornind de la afirmația unui prea mare demnitar român, în plenul Parlamentului României, care se erija în hâtru în ziua “monumentală” în care aromânii au fost numiți prin lege români de pretutindeni, cum că dacă aromânii vor ca ce vorbesc ei să fie limbă, atunci o să ajungă și oltenii să ceară ca olteneasca să fie limbă (el însuși fiind oltean), țin să-mi spun și eu punctul de vedere. Iar punctul meu de vedere ține să lămurească măcar ce susține Academia Română, nu ce cer unii dintre aromâni.

Când insinuiezi așa ceva nu pot afirma despre tine decât două lucruri, ori că ești total neștiutor, dar te dai isteț, ori că ești răuvoitor și faci pe istețul.

Conform Academiei Române, oltenii, precum și basarabenii, maramureșenii, ardelenii, etc vorbesc un grai al dialectului daco-român ( limba română literară), iar aromânii un dialect al limbii protoromâne (la rândul lor având graiuri, fârșirotesc, pindean, gramustean etc).

Limba protoromână are 4 dialecte: daco-român, aromân, megleno-român și istro-român.

Ce este limba protoromână? Acea limba arhaică, de acum 1500 de ani, de după romanizare (până la venirea slavilor în Balcani). Când se presupune că se formase o limbă unitară la nord de Dunăre și în Balcani. După venirea slavilor s-a scindat și s-au format aceste 4 dialecte.

Limba română literară? Dialectul daco-român standardizat, cultivat, adus la un alt nivel. Limba în care scriu acum. Majoritatea lingiviștilor români susțin ca limba română literară (acest dialect daco-român) este formată doar la nord de Dunăre, existând două teorii majore. Prima, conform căreia limba română literară este unul dintre graiurile de la nord de Dunăre, iar cealaltă că este un mixt al graiurilor.

Iar aromâna, după cum am zis mai sus, este un alt dialect al limbii protoromâne și provine din romanizarea popoarelor tracice din Balcani. Deci, născută undeva în inima Balcanilor, nu de-a lungul munților Carpați.

Cum mai sus am văzut că româna literară se trage din daco-română, iar aromâna din protoromână, e clar că aromâna nu e dialect al limbii române literare, în care scriu, ci daco-româna și aromâna sunt două dialecte ale protoromânei.

Apoi, dacă daco-româna a ajuns limbă, pot și celelalte dialecte să ajungă? Sunt sigur că megleno-româna și istro-româna nu mai ajung, pentru că sunt pe cale de dispariție, dacă n-au dispărut efectiv. Să vedem ce se întamplă cu celălalt dialect.

În final, le doresc celor ca domnul deputat să citească ce scrie Academia în amănunt (nu doar răspunsurile seci) și să nu mai afirme că aromâna e dialect al limbii române literare, pentru că nu poate să fie dialect al unui alt dialect, sau să insinueze, mai grav, că un dialect e la fel ca un grai, respectiv oltenesc. Secretul e, că din varii motive, Academia ține să numească și limba protoromâna și limba română literară (dialectul daco-român standardizat al limbii protoromâne), la pachet, pur și simplu limba română. Rezultând atunci când afirmă că limba română (adică limba protoromână) are 4 dialecte, o anomalie: prin urmare limba română, în care scriu, este dialect al limbii române. Ați înțeles ceva ?

Din pacate direcția e cam clara, se dorește ca toate celelalte “dialecte” sa-i urmeze exemplul “Dalmatei”, cealalta limba din grupul estic al limbilor romanizate din Balcani, care a disparut.

Sursă: Gazeta de Constanța

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to cele patru dialecte

 1. Vio Craciun says:

  P.S. Secretul e, că din varii motive, Academia ține să numească și limba protoromâna și limba română literară (dialectul daco-român standardizat al limbii protoromâne), la pachet, pur și simplu limba română. Rezultând atunci când afirmă că limba română (adică limba protoromână) are 4 dialecte, o anomalie: prin urmare limba română, în care scriu, este dialect al limbii române. Ați înțeles ceva?
  P.S.2- 🙂 – din pacate directia e cam clara, se doreste ca toate celelalte “dialecte” sa-i urmeze exemplul “Dalmatei” cealalta limba din grupul estic al limbilor romanizate din Balcani, care a disparut.

 2. Mucanu Aurel says:

  Dacii erau tracii nord-dunareni. Dacii erau cei mai vestiti dintre traci. Dacii si tracii fiind acelasi popor, aveau aceeasi limba.
  Dacii aveau o limba foarte asemanatoare cu cea din imperiul Roman. Pentru ca Roma s-a nascut din troieni fugiti din Troia, traci de-ai nostri. (n-am spus-o eu asta ci Eneida lui Vergilius). Tocmai de aceea se si explica de ce dacii din teritoriile neocupate de legiunile romane au vorbit si vorbesc tot romaneste.
  Si tracii sud-dunareni care sunt de acelasi sange cu tracii nord-dunareni(nu stiu de ce le este jena la unii sa recunoasca), ar fi vorbit tot romaneste daca nu ne-ar fi dezbinat Imperiul Bizantin, grecii, slavii sud-dunareni si biserica bizantina. Fiind izolati si-au pastrat graiul sau dialectul sau limba stramoseasca a tracilor. Nici poveste de romanizare. Teoria romanizarii o sustin numai greci, slavii si ungurii, dusmani de moarte ai (a)romanilor.
  Ca se socoteste grai sau dialect sau limba este mai putin important. Suntem de-un neam la origine, soarta n-a fost alaturi de noi, si bine ar fi sa nu ne lasam dezbinati cum ne-au dezbinat alti pana acum de sute si mii de ani.

 3. Nu suntem chiar de un neam. Avem o rădăcină comună, adevărat, dar nu suntem chiar frați. Limba este importantă, iar încadrarea ei ne ar ajuta mai mult să ne menținem limba, să o ducem mai departe, în generații.

  Multumim de trecere

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s