esti arman daca.cum recunosti prejudecatile

armani_despre prejudecati_

Uneori, când ești încadrat fără a fi consultat într-o anume categorie, când se perpetuează anumite prejudecăți și clișee, atunci apare și dreptul la replică.

Așa a apărut “Ești armân dacă…”, ca răspuns la clișee obosite și exagerate.

Dacă pui mere pe cruce și te duci cu ea la nunta, sigur știi ce înseamnă tradițiile armânești.

Dacă ai sau n-ai oi, dar știi ce înseamnă cârlibană/cârliglu și stilul de viață al păstorilor armâni, ești armân.

Dacă creezi sau doar promovezi obiecte cu specific armânesc, ori ești armân get-beget ori armân adoptat 🙂  !

Dacă știi pe de rost toate graffiti-urile cu Armânlu nu cheari, ori ești armân, ori ai spirit de observație!

Dacă știi să gătești pită cu prashi shi cashu și piperchi tsâgârsite, ori știi foarte bine gastronomie balcanică, ori ești armân.

Dacă ai o diplomă în orice alt domeniu în afara lingvisticii și istoriei, dar cunoști problemele armânilor și ai o argumentație solidă, bine documentată și logică, ești armân.

Dacă ți-ai cumpărat iPhone si ai aplicație cu dicționarul lui Tache Papahagi, ești ori armân, ori următorul Steve Jobs.

Dacă știi și alți armâni în afară de verii Becali, cum ar fi : Caragiu, Batzaria, Minovici, Gojdu, Blaga, Șaguna, Hagi, Manakia, atunci ori ai o cultura generală vastă , ori ești armân .

Dacă înjuri de față cu fetele și apoi îți ceri scuze, ești armân.

Dacă ești pe jumătate mucan (român)/grec/sârb/albanez dar și armân și te implici în activitățile comunității și ții cu ambele nații, ești ori un invidid cosmopolit, ori armân.

Dacă îți înveți de mic copilul să vorbească armânește,iar copilul tău adoarme pe muzică armânească, ești armân sau apreciezi cultura armânească.

Dacă ști să dezbați,să argumentezi și să nu bați câmpii, clar ești armân

Dacă îi pupi mana lui papu și îi arăți pe youtube cele mai recente melodii armânești, ești armân(ă)

Dacă stii să citesti armânește deși nu ai învățat din familie, esti armân.

Dacă garderoba ta conține piese de costum armânesc, pe care le porți cu mândrie la ținuta de zi cu zi, ești armân(ă).

Dacă reușești să faci față la mai mult de o nuntă pe lună, știi să dansezi cu corlu și semnificația hlamburei, esti armân.

Dacă știi și alte armâne în afară de Elena Gheorghe, cum ar fi : Simona Halep, Teodora Calagiu-Garofil, ești armână.

Dacă reușești să trasezi arborele familiei până la stră-stră-străbunici , să nu te încurci în cusurini, unchi și să nu te plângi de asta, ești armân –sau foarte pasionat de genealogie-.

Dacă la nuntă ai momente artistice armânești, cânți și dansezi armânește, sunteți o familie armână superbă.

Dacă pe GPS-ul mașinii tale figurează cele mai cunoscute locuri de andamuse armânească, ești armân.

Dacă vorbești armânește  la serviciu, acasă și în localuri, ești un armân fericit.

Dacă cunoști mai mulți armâni prin serviciu, decât rude din familie, precis ești rudă prin alianță cu unii din ei.

Dacă tonul telefonului tău este Feată armână sau orice melodie armânească, posibil să fi armân.

Dacă croitoresele îți trimit creațiile de la Constanța, ești o armâncă fericită și convingătoare.

 

Acestea sunt câteva din răspunsurile la clișeele promovate de unii, cu replici proprii, despre cum vedem noi armânii . Dacă vă regăsiți și vă plac, vă invităm să le distribuiți mai departe 🙂

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in di noi and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to esti arman daca.cum recunosti prejudecatile

 1. Zoia says:

  Si daca sunt armana dar nu reusesc sa trasez arborele genealogic pana la stra stra bunici, ma incurc in cusurini si unchi de gradul 3 si ma plang de asta ?? 😁😁😁

 2. Nu e nici o problema 🙂
  Personal, referitor la arbori, eu am mai taiat din rudele prin alianta si era sa casatoresc fratii intre ei. Dar i-am dat de cap.
  Referitor la text, se doreste si o replica la unele clisee (mult mai incalcite decat aici 😉 ) si incearca sa sublinieze (si) calitatile armânilor

 3. Mucanu Aurel says:

  Si eu ma regasesc in definitiile de mai sus si anume la pozitia : foarte pasionat de genealogie-..
  Multe din trasaturile pe care unii dintre voi, armanii, le considerati minusuri si incercati sa scapati de ele sau sa le ascundeti de “mucani” sa nu rada de voi, noi mucanii(sau cel putin eu) le cansideram calitati sau trasaturi pozitive.
  Pastrarea traditiilor inseamna respectul pentru stramosi, care au trait si muncit ca voi sa fiti azi asa cum sunteti. Respectul pentru stramosii vostri si traditiile lor va vor aduce respectul urmasilor vostri. Acest lucru il vei intelege cand vei pune pe hartie arborele genealogic al familiei si din care sa nu omiti pe nimeni, nici chiar rudele cu care ai fost sau esti inca in dusmanie sau rudele prin alianta.
  Pe mucanii mei n-am reusit sa-i atasez la acest ideal al stramosilor si al urmasilor care sa fie materializat intr-un arbore genealogic. Din pacate. Poate voi veti reusi si poate ne dati si noua exemplu sa va urmeze mucanii. Nu-i chiar usor sau simplu sa faci un arbore genealogic. Iti trebuie putina dragoste, putina iubire, putina empatie si recunostinta. Daca n-ai, n-ai.
  In incheiere, salutare si sa fiti fericiti !

 4. Prezentarea din textul de fata are tocmai scopul de a evidentia calitatile lumii armanesti, in replica fata de un text mult prea (auto)ironic despre armani.
  Referitor la arborele genealogic – pare-mi-se ca am mai purtat o discutie asemanatoare- cand iti asumi o asemenea aventura, nu mai tii cont de neintelegeri.Pe hartie merge sa-l redai in toata lungimea sa, dar si acolo se mai fac unele sacrificii.
  Sanatate si bucurii!

 5. Mucanu Aurel says:

  Si in spatiul virtual merge, chiar mai bine decat pe hartie, numai ca de la un anumit nivel costa. De exemplu in http://www.MyHeritage.com sau http://www. ancestry.com care sunt gratuite daca arborele contine pana la 250 persoane. Daca depasesti, trebuie sa platesti. Mai ieftin este pe site-ul romanesc http://www.delibro.ro , cam 4-5 euro pe an. In primele doua ai posibilitatea de a a atasa la persoanele respective si fotografii.
  Da, am purtat o discutie in acest sens cu mult timp in urma. Si raman la ideea ca cine-si iubeste neamul si are respect pentru el, este musai sa-si faca arborele genealogic.
  In alta ordine de idei, daca va referiti la Izabela pentru textul “mult pre (auto)ironic despre armani”, cred ca gresiti. Nu este un text ironic, are multa caldura si iubire de neam in el, de neamul armanesc, nu face niciun deserviciu machidonilor, din contra, eu ca mucan descopar multe calitati pe care mi le-as dori si la noi.

 6. Sa ne scuzați dacă nu vedem imensa căldură și iubire dusă până la absurd a numitei domnișoare, însă fiecare om are o perspectivă diferită asupra aceluiași lucru, nu ?
  Sincer vă spunem că nu ne -am dori vreo “calitate” prezentata de domnița în cauză.

 7. Mucanu Aurel says:

  OK.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s