Spiru Fuchi – răscoala sufletului

vlahomania

Săptămâna trecută a avut loc lansarea celui mai recent volum de poezii semnate de Spiru Fuqi , intitulat Vlahomania.

În volumul de față, Spiru Fuqi pune sub lupă și analizează un univers complex, greu de înțeles: sufletul. Iar sufletul armânesc întâmpină dificultăți chiar și pentru armâni, în a putea  fi descris.

Poezia lui Fuqi reprezintă o incursiune introspectivă, o sondare a sufletului, răscolește sentimentele, trăirile , pluritatea care alcătuiesc esența armânimii.

Scrierile lui Spiru Fuqi – și as îndrăzni să-le încadrez la distopie- fac parte din mișcarea de redeșteptare, redescoperire a spiritului, este genul de scriere nu atât alarmant, ci care impune o introspecție asupra rădăcinilor, originilor, asupra unde suntem în momentul de față și spre ce ne îndreptăm.

Așa cum spunea și Georgiana Vlahbei în lansarea de la Muzeul Literaturii Române, Vlahomania se adresează mai ales generațiilor tinere, care nu își mai  cunosc (prea bine spre…deloc) trecutul.

Aș îndrăzni să adaug că nu doar tinerilor, ci și actualei generații -actuala păstrătoare a moștenirii și – care are și ea datoria să depună toate eforturile pentru modelarea, prezentarea și păstrarea identității armânești și spre a putea explica mai bine generațiilor care vin, care este rolul lor.

Cuvintele Kirei Mantsu Iorgoveanu, care atribuie scrierii lui Fuqi rolul  de oglindă, descriu cel mai bine sensul volumului recent lansat de Spiru Fuqi.

Fuqi intră în suflet ca să agite inima, să pompeze sânge într-un trup amorțit, adormit, să redea respectul, mândria și să îndemne la luarea unor decizii imediate.

Totuși, depinde de noi, cititorii cum întelegem și mai ales ce facem în a remedia aspectele descrise în opera lui Spiru Fuqi.

Vlahomania este un îndemn, cu riscul de a mă repeta, spre introspecție, este hrană pentru minte, o revoltă a celor mai uitate sentimente, pe scurt…..o coborâre în profunzimea sufletului și o trezire a sentimentelor pierdute în asimilare.

Un îndemn de a lupta pentru limba armânească

Volumul poate fi cumpărat de la Societatea Culturală Armânească (sucachea/strada Vasile Lascar nr. 26-28), Centrul Dhyeata (Str.Vulturilor nr. 8)  și prin comandă la  adresa esente.armanesti@gmail.com

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in apariții editoriale, cultura armaneasca and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s