Primul lung metraj în armânește debutează în cinematografe

 În această toamnă, primul lung-metraj cu și despre armâni și vorbit în armânește urmează să apară în cinematografe.  Pelicula, cel mai ambițios proiect despre cultura armânească, își propune să prezinte aspecte culturale și de identitate din viața armânilor. Esențe armânești s-a întâlnit cu regizorul și actorul Toma Enache pentru un scurt interviu.

Foto: Felix Gaedtke

Linda Croitoru / Foto: Felix Gaedtke

 “Este atât de imposibil să fac acest film, încât o să-l fac!

Și dacă s-a făcut un film în aramaică, de ce nu s-ar face unul și în aromână?”- Agentul VIP,2012

 Cum ți-a venit ideea de a realiza primul film artistic, în aromână? Până de curând, producțiile armânești și despre armâni se limitau doar la reportaj-documentar.

În Nu hiu faimos ama hiu armân, personajul Toni Caramușat regizează un film documentar – al cărui nume, „12 adevăruri incontestabile despre aromâni și limba lor”, este cel dat de regretata prof.acad. Matilda Caragiu Carioțianu, Dodecalogului care conţine cele 12 adevăruri privind armânii, identificate și prezentate în lucrarea domniei sale. Scenariul inventează un al 13-lea adevăr în căutarea căruia pleacă regizorul Toni Caramusat, personajul principal al filmului. Până la acest moment despre armâni au fost realizate doar reportaje și documentare TV, astfel încât apariția unui film artistic era un pas înainte absolut firesc.

Doresc să menționez că o influență asupra realizării acestui film au avut-o și filmările fraților Manakia, primii care au înregistrat viața socială, tradițiile și de ce nu, spiritul armânilor, iar aceast film dorește să fie o punte de legăură între trecut și prezent [au trecut 100 de ani de la primele imagini ale fraților Manakia ].

În afară de aceste aspecte, filmul este o dramă romantică cu accente comice, realizată pentru prima data în armânește, cu actori armâni sau cu descendență armânească și nu dorește să analizeze polemicile care îi înconjoară pe armâni. Totuși, ar fi indicat să privim și dincolo de povestea de dragoste, în profunzimea filmului, la mesajele pe care aceast film încearcă să le transmită: ambiția de a ne păstra limba și tradițiile, stilul de viață, valoriile și chiar și orgoliul armânilor.

Making of Nu hiu faimos ama hiu arman

“Titlul filmului, «Nu sunt faimos, dar sunt Aromân», conține, paradoxal, ambiția machidonilor (armânilor) de a fi faimoși; parcă ceva îi împinge spre asta și doresc să iasă în evidență, indiferent de țara în care trăiesc...” – Jurnalul Național , 29 iulie 2011

De ce Nu hiu faimos ama hiu armân? Cârcotașii ar putea spune ca este un titlu cam lung pentru un  film.

Da, dar este un titlu unic și foarte special în care se pot regăsi, paradoxal și cei care nu sunt faimoşi,  dar și cei faimoşi, indiferent de naţionalitate și etnie!

Titlul Nu hiu faimos ama hiu armân i-a făcut pe armâni să se regăsească, le oferă speranța și certitudinea că nu sunt singuri și că doar fiind uniți pot schimba ceva.

În titlu se regăsesc toate visele, dorințele , ideile pe care am vrut să le prezint și care au reușit să facă din Nu hiu faimos ama hiu armân un eveniment foarte așteptat atât de publicul armânesc cât și de cei care doar au auzit de armâni.

Un detaliu amuzant, legat de titlu este că până la Nu hiu faimos ama hiu armân, sintagma „I m not famous but I´m….” nu apărea în căutările pe internet J aşa ca titlul este marca înregistrata!

Cadru filmari cu Aura Piha

“Armânii au fost mereu providențiali pentru filmul acesta, când apăreau, oportun, fie că erau medici, taximetriști ori simpli trecători.”-Jurnalul National, 6 ianuarie 2012

Personal, realizarea Nu hiu faimos ama  hiu armân mi se pare că a reprezentat înainte de toate un efort comun extraordinar. Cum ai reușit să aduni atâția armâni în jurul filmului?

Într-adevăr, acest film a reușit să unească armânii de pretutindeni, i-a făcut să-și unească eforturile pentru a realiza un lucru de calitate și asta indiferent de taberele de care aparțin.

 Practic, era o evoluție firească , piese de teatru pe scenă și la festivaluri , poezii, cărți.

Acest proiect a unit deopotrivă tânăra generație și aushii [bătrânii], păstrători de atâta timp ai valorilor armânești, arătând că armânamea nu renunță la identitatea sa.

Reacțiile primite din partea viitorilor spectatori –pe pagina de facebook a I´m not famous but I´m Aromanian  – mi-au arătat că armânii sunt pregătiți și așteptau un pas important în cultura lor , un film artistic, o abordare profesionistă a vieții lor sociale și spirituale.

Filmările au avut loc în Statele Unite (Los Angeles), Macedonia, Grecia, Albania , Bulgaria și România, contactul cu armânii din aceste state fiind direct, susținut și de echipa CTArm (Consiliul Tinerilor Armâni) și ca urmare a discuțiilor cu sponsorii.

Doresc să le mulțumesc încă o dată tuturor celor care s-au implicat în acest proiect și să transmit atât lor cât și celor care vor auzi de acest proiect, că îi aștept cu drag la premieră!

Dorim ca filmul să ajungă în toate ţările balcanice, unde  locuiesc aromâni.

Linda Croitoru si Toma Enache

Linda Croitoru si Toma Enache

[UPDATE] Lista cinematografelor unde va rula din 25 octombrie filmul “Nu sunt faimos, ama hiu armân” :

Grand Cinema Digiplex (Baneasa)
Hollywood Multiplex Operations
Moviplex
Light Cinema
Cityplex Constanta
Cityplex Tulcea
Cinema City Arad
Cinema City Braila
Cinema City Cluj
Cinema City Afi Cotroceni
Cinema City Sun Plaza
Cinema City Ploiesti
Cinema City Constanta
Cinema City Tg Mures
Arta Radef Tg Mures
Patria Radef Craiova
Florin Piersic Radef Cluj
Sergiu Nicolaescu Radef Tg Jiu
Centrul Cultural Calarasi
Cortina Oradea
Cinema Palace Oradea
Patria Bucuresti (DVD)
Europa Bucuresti (DVD)
Orizont Calarasi (DVD)
Unirea Botosani (DVD)
Dacia Piatra Neamt (DVD)
Premiera Ploiesti
Să mai spun că vă așteptăm cu drag! Și pe cei care nu sunt faimoși dar si pe cei faimoși deopotrivă! Români, armâni și toți ceilalți cu care trăim și ne bucurăm împreună –Toma Enache

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in despre armâni, teatru si cultura and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s