Cronica: Ziua armanilor 2013 – Pacea de la Bucuresti

[Cronică târzie, în funcție de timp, a  zilei armânilor ediția 2013 ]

În 2013 s-au împlinit 100 de ani de la  Tratatul/Pacea de la București din 1913, semnat în urma celui de al doilea război balcanic, prin care au fost liniile de frontieră au fost modificate și care pe lângă impactul geo(-politic), a avut un impact dăunător pentru armâni, aceștia văzându-se împrăștiați în alte state, precum: Grecia,  Albania,  Bulgaria, în Serbia, România.

După 100 de ani, istoria dă semne că îi provoacă din nou pe armâni – poate de data aceasta mai eficient și menținându-le vie dorința și lupta de a-și afirma (adevarata) identitate-:    pe data de 9 mai 2013 fiind aprobate modificările la Legea 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni*) – REPUBLICARE , modificări in urma cărora armânii sunt reduși la “români de pretutindeni“, fără ca grupul etnic vizat de aceste modificări să fie consultat.

Însă tema acestui articol nu este încălcarea flagrantă a drepturilor –fundamentale– la viață privată, identitate, identitate culturală, asumarea identității, ci ediția din acest an a Zilei Armânilor, a cărei tema a fost însăși comerarea a 100 de ani de la semanarea Păcii de la București.

Sub umbra deciziei din 9 mai 2013 și amenintarea meteorologică (mai ales pe 23 mai, când până la ora 17 când era programat spectacolul, a plouat torențial!), ediția de anul acesta s-a bucurat de cea mai potrivită amplasare, respectiv Centrul Vechi – Piața Sf.Anton, zona Hanului Manuc .

Deși desfașurata pe parcursul a doar 2 zile și cu un început oarecum timid în noul amplasament, Ziua Armanilor a reușit și anul acesta să adune la un loc foarte mulți armâni, noua amplasare oferind o mai bună vizibilitate și promițând un nivel mai ridicat de promovare în cazul în care evenimentul se va desfasura pe viitor tot aici.

Și dacă tot vorbim de Pacea de la București din 1913, tot în acest an se va desfășura la București Conferința “Balkan entanglements – Peace of Bucharest”, în perioada 7-8 noiembrie 2013 și organizată de Facultatea de Istorie din cadrul Universității București.

Pentru mai multe detalii, accesați http://istorie.unibuc.ro/balkan-entanglements-peace-of-bucharest/

Și pentru încheiere, un extras din Max D.Peyfuss, referitor la impactul acestei păci asupra armânilor:

Astăzi, la 60 de ani  [N.R..: 1973] de la Pacea de la București, aromânii din țările Europei de Sud-Est sunt lipsiți de tot ceea ce se înțelege prin noțiunea de drepturi ale minorităților ei nu au școli, nu au biserici cu limbă de cult proprie, nu au mijloace de informare în masă în limba maternă și nici măcar dreptul de a întrebuința liber, în public, aceasta limbă materna nu le-a fost recunoscut, ca un lucru de la sine înțeles, în toate țările și în toate timpurile.

Pare-se că după 40 de ani de la momentul când au fost scrise aceste rânduri , în afară de dreptul de a vorbi în public în armânește, nu s-au schimbat prea multe. Dar să nu dăm idei și să sperăm în mai bine.

[Actualizare 26/07/2013] : Nicolas Trifon  despre Pacea de la Bucuresti,în Dilemea Veche: http://dilemaveche.ro/sectiune/tilc-show/articol/dilema-aromanilor-pacea-bucuresti

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in despre armâni, di noi and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Cronica: Ziua armanilor 2013 – Pacea de la Bucuresti

 1. Mucanu Aurel says:

  Stimate Dle/Dna “esente armanesti”,
  De nenumarate ori am citit despre reprosurile facute de vlahii sud-dunareni celor din Romania pentru ca nu-i baga in seama si nu-i apara. Noi Romania nu suntem Rusia care ridica tonul daca ceva nu-i convine in Transnistria sau in Rep. Moldova unde sunt rusi.
  Noi, neamul romanesc nu avem nicio putere dupa 1989 nici macar in tara noastra. Tara noastra este condusa de minoritari, inclusiv de minoritarii inca neminoritari precum aromanii/armanii. Vezi parlamentarii Canacheu, Hasoti, Caramitru si altii. Aromanii au si putere economica fiind mari industriasi, comercianti, bancheri, etc.
  Nu neamul romanesc stabileste ce si cum ce trebuie sa se intample in Romania ci cei ce ne conduc sau cei ce conduc pe cei ce na conduc.
  Nici grecii nu au minoritati la ei in tara si nimeni nu se mai supara.
  Sfatul meu este ca nu diferentele de interpretare sa va dezbine ci ceea ce va leaga.
  Ar trebui sa faceti totul ca sa fiti pe aceeasi limba, cum au facut evreii cu ivritul care este acelasi in toate tarile lumii. Faceti ca si voi sa vorbiti aceeasi limba saugrai si folositi acelasi alfabet asa cum fac si evreii.
  Si nu in ultimul rand, nu aderati la miscarea legionara crezand ca este o miscare nationala a neamului romanesc si ca astfel ati alaturi de noi. N-a fost si nici n-o sa fie vreo data o miscare a neamului romanesc, desi a fost atat de perfida incat i-a pacalit pe multi romani si pe multi aromani.
  In incheiere va urez sa treceti cu totii peste resentimente, peste orgolii, si sa fiti una in simtire si-n gandire.

 2. Stimate domnule Mucanu,

  Nimeni nu acuza Romania.
  Prezentam doar actiunile care au avut urmari dezastroase asupra noastra ca minoritate.
  Iar ce s-a intamplat in data de 9 mai a.c. este o lezare a identitatii noastre culturale, o decizie care s-a luat fara sa fim macar intrebati.
  Poate Romania nu este inca Rusia, dar daca cei din “frunte” vor lua in continuare decizii despre aspecte pe care nu le cunosc si despre care nu se documenteaza temeinic, va ajunge un stat totalitar, care nu respecta nici drepturile cele mai fundamentale ale cetatenilor sai.
  In ce priveste limba, armanii vorbesc aceeasi limba, insa recunosc ca lipseste o standardizare, care probabil lipseste se datoreaza diferitelor intelesuri specifice zonelor in care traiesc armanii.

 3. Mucanu Aurel says:

  Salut,
  Dar dumneavoastra credeti ca pe noi ne intreaba cineva de ceva in tara asta ? Singura data cand se tine oarecum parerea de noi, neamul romanesc, este la alegeri saau la referendumuri. Romanii aleg cand pe unii cand pe altii , doar, doar o fi mai bine. Si cand ajung la putere fac tot cum vor ei sau cum li se dicteaza din anumite sfere. O decizie asa importanta precum recunoastrea aromanilor ca minoritate in Romania nu se ia la Bucuresti si cu atat mai putin nu se hotareste de catre neamul romanesc. Si kurzii vor sa fie recunoscuti si ungurii vor recunoastrea Tinutului Secuiesc si a limbii maghiare ca limba oficiala in Harcov. Sunt unele lucruri care transcend dorintele noastre sau ale aromanilor care vor sa primeasca statut de minoritate. Aceste lucruri se decid prin consens intre Romania, Rusia si UE daca nu si SUA. Nu va pierdeti fortele in lupte sterile intre Dvs. Asta si vor dusmanii Dvs. Pastrati-va graiul sau limba, cum vreti sa-i ziceti, opiniile diferite sa nu va desparta, cautati ceea ce va uneste nu ceea ce va dezbina, pentru ca nu se stie niciodata cum soarta va va fie favorabila.
  Si nu in ultimul rand nu va lasati pacaliti de miscarea legionara si sa aderati la ea, pentru ca miscarea legionara nu este de inspiratie romaneasca si nu este a neamului romanesc si nici pentru neamul romanesc desi ea asa se intituleaza. Mai ales ca se imbraca si in haina crestin ortodoxa. Multi aromani au aderat la miscarea legionara si s-au pacalit crezand ca-i ajuta pe romani. Ne-au facut numai rau din aceasta pricina. Deci aveti grija.
  Cui toata stima,
  Aurel Mucanu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s