Nicolae Balcescu si armanii

nicolae_balcescu

Nicolae Bălcescu a fost una dintre cele mai puternice voci și personalități ale mișcării pașoptiste, mișcare ce a dus la apariția unei orientări sociale, culturale și literare cu trăsături specifice epocii, de emancipare socială și națională. Asemeni celorlalte state din Pen.Balcanica, definirea identității naționale nu a reușit să ofere grupurilor etnice atenția cuvenită. Acest articol nu emite judecăți, ci doar prezintă situația armânilor în acea epocă și drumul ei în timp.

 1848- octombrie- În drum spre Constantinopol, trecând prin Balcani, Nicolae Bălcescu îi scria lui Ion Ghica ( reprezentantul oficial al guvernului provizoriu al Țării Românești pe lângă Poarta Otomană): “După mine, socot că acești vlahi ne vor prinde bine odată și odată, acolo unde sunt. De ai putea, trimite un om zdravăn acolo, ca să ne facă un raport asupra stării morale și politice a lor…”

1854- Aducându-și aminte de rugămintea lui N.B., I.G. îl trimite pe Dimitrie Bolintineanu la Athos și în Macedonia. Alegerea lui D.B. era bună, el era vlah(armân, aromân) după tată.

1858- D.B. elaborează o descriere a călătoriei, dar  o publica abia în 1863, la București. Până în 1863 o să vedem ce s-a întâmplat.
D.B. în cartea sa despre “românii macedoneni”, relatează că ar fi adresat un memoriu către ministrul de Externe Fuad-Pașa, cerând printre altele deschiderea de școli românești în Balcani. Tot D.B., în descrierea călătoriei sale: “Românii din Macedonia nu sunt greci, sunt români: trebuie să fie…” și “ceea ce credem noi ca toți acești români ar trebui să facă, este “de a-și păstra cu sânțenie limba și datinile române”

1858- D.B. revine în București și întemeiază ziarul “Dâmbovița” împreună cu poetul Gr. H. Granada, originar din Mețovo.

1859- D. Cazacovici publică un apel către toti vlahii (aromânii, armânii) din Principate, chemându-i să se organizeze în vederea întemeierii de școli în Balcani.

1860- Costache Negri ( din 1859 reprezentantul Principatelor Unite la Constantinopol) trimite prima adresă oficială către Poartă referitoare la îmbunătățirea situației minorității.

1860- Tot în acest an a fost întemeiat la București primul comitet Macedo-roman, condus de D. Cazacovici.

1862-Manifest si program:
-să fie aduși tinerii în România la studiu;

      -din fondul Manastirii, închinate 12 mii de galbeni ptr finanțarea cultelor din Tesalia, Macedonia, Epir și Turcia , etc

1863- Alt Manifest al Comitetului în care se spune: “..toate cele 14 mil de români având o singură limbă cultă, care nu poate fi alta decât cea din Dacia Traiana, care a ajuns să rivalizeze la frumusețe cu limba italiană.”

1864- prima școală românească din Turcia, la Tarnovo, întemeiată de D. Atanasescu. Se pare ca a auzit de manifestul din 1860, în ’61 s-a dus la București unde a învățat româna timp de 3 ani la liceul Matei Basarab, iar in ’64 s-a adresat lui Cuza, consiliul de miniștrii aprobându-i un salariu si N.B. prin ministerul pe care-l conducea i-a oferit material didactic.

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in despre armâni and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Nicolae Balcescu si armanii

  1. Mucanu Aurel says:

    I-auzi ! Si Dimitrie Bolintineanu are radacini armaneasti ! Bravo lui si bravo noua.
    Oricum, este de admirat cum au scapat vlahii de bulgarizare, sarbizare sau grecizare. Si-au pastrat si limba si obiceiurile. Toata stima pentru ei.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s