Conul Leonida, adica Lali Nida față cu armanamea

Tocmai am plecat de la scurta dar savuroasa reprezentație a “Conul Leonida față cu reacțiunea” pe armânește. *

Deschiderea acestei seri revigorante și pe alocuri mult prea energică pentru o zi de luni și așa agitată prin ea însăși, a aparținut frumoaselor cântece ale Corinei Elena Badea, Elena di vreari, superb orchestrate de Ionuț Liviu Iorga.

Corina Elena Badea, în deschiderea la Lali Nida (foto Andreea Blacioti)

Lali Nida (foto Viorel Crăciun)

Deși mult prea scurtă**, piesa -a durat 28 de minute bătute pe ceas- și  originalitatea lui Toma -și aici mă refer la Toma Enache regizorul – în a-l adapta pe Caragiale  problemelor actuale ale armânilor, au surprins foarte bine, într-un ton savuros însă bine punctat, situația actuală care frământă armânamea.

Aura Piha, Chira shi Toma Enache, Lali Nida (foto Andreea Blacioti)

Aura Piha, în rolul Chirei -adaptarea Efimiței la numele armânesc- a interpretat  la superlativ –  excelent mi se pare prea puțin pentru rolul interpretat de Aura -, a adus pe scenă soția tipic armână, supusă soțului însă perfect conștientă de ceea ce se întâmplă în jurul său, păstrătoarea tradiției și implicit a obiceiurilor, analist al vremurilor pe care le trăiește și gâtul familiei – pentru că nu-i așa, soțul este capul familiei -. Mai trebuie menționat că Aura a jucat azi, exact de ziua ei , ocazie cu care îi urăm La mulți ani, multe bucurii, împliniri și multe roluri minunate, precum cel de azi.

Aura Piha, Chira (foto Andreea Blacioti)

Chira -Aura Piha- (foto Andreea Blacioti)

Cred că până acum v-ați făcut o imagine de ansamblu a ceea ce ați pierdut dacă nu ați venit azi, 12 noiembrie, la Clubul Țăranului Român. Însă mai aveți timp și ocazie să vedeți Conul Leonida/Lali Nida.  – vom publica mai multe detalii în curând-.

Actualmente, piesa este unicul spectacol în aromână/armânește care se joacă în an aniversar Caragiale, punerea-n scenă de acum 10 ani având loc pe scene din  Macedonia, Gopesh, Muloviste, Bitola și Skopje(2002).

În Romania, s-a mai jucat în Tulcea, Arad, București – 4 reprezentații și Constanța-4 reprezentații, precum și  în Bulgaria la Velingrad.

Piesa urmează să ajungă și în Kogălniceanu, Cogealac, Stejaru, Tulcea și Timisoara.

Trebuie menționat totodată faptul că Toma Enache a fost  premiat în acest an pentru transpunerea în aromână a pieselor lui Caragiale.

(foto Andreea Blacioti)

Ca și concluzie la acest mini-articol, voi încheia încercând să redau  esența discursului lui Toma de la sfârșitul reprezentației: “Să facem tot ceea ce putem, ce ne stă în puteri, pentru a nu lăsa să dispară limba armânească! În aceste vremuri tinerii învăță să vorbească [limba/limbile] engleză, franceză și multe alte limbi de circulație internațională. De ce să nu vorbească și limba pe care o simt, de ce să nu învețe și să vorbească și armânește?”

Sursă foto: Mona Andreea Blacioti, Viorel Crăciun

Sursă clip: Gabriel Fuqi

* Text scris în seara de 12.11.2012, în metrou, pe traseul Piața Victoriei cu escală la Petrache Poenaru

** Scurtă pentru că deși teatru scurt, publicul a fost foarte absorbit de piesă, iar timpul parcă a trecut prea repede.

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in teatru si cultura and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Conul Leonida, adica Lali Nida față cu armanamea

 1. Mucanu Aurel says:

  De ce Caragiale ? Este aroman ? Pt. ca Izabela Papazicu spunea ca nu-i aroman Marele Caragiale.

 2. ctarmanji says:

  Stimate domnule Aurel,

  In primul rand nu cunosc persoana pe care o mentionati și nici nu știu să fie vreo somitate în domeniu.

  Orice monedă are două fețe. Dumneavoastră decideți la care dintre ele vă uitați și pe care o luați în seamă.

  O zi bună

 3. Stelian Bizdu says:

  Izabela Papazicu (sau altcineva) poate sa iti zica sa te spanzuri, o vei face?
  Nu stiu ce crede Izabela Papazicu si de ce crede asa ceva, nici nu cunosc cu ce argumentatie ar sustine o astfel de pozitie. Si mai mult decat atat mi se pare o lipsa de bun simt sa arunci un comentariu de genul acesta domnule Mucanu Aurel fara sa aduci si o sustinere a pozitiei.
  Cred, insa ca este inutila o discutie despre originea etnica a lui Caragiale.

  Oricum sa revenim la subiect:
  Am vazut piesa la Constanta si mi-a placut foarte mult. Mi-ar placea sa vad si alte piese de teatru de genul acesta.

 4. Mucanu Aurel says:

  Eu APRECIEZ ambele fetze ale monedei/medaliei. Am invatat ca in viata sa nu fii transant ci mai maleabil pt ca este riscul mai de rupere. Un neam sau un popor va dainui cu cei vii nu cu cei morti/rupti.
  PS. Am sa va citesc cu placere di pe Dvs si pe Papazicu chiat daca nu sunt de acord cu multe opinii. S-auzim numai de bine.

Comments are closed.