¨Conul Leonida, față cu reacțuinea¨ revine – pe armânește –

În 2002, “Conul Leonida față cu reacțiunea ” se juca prima dată în armânește, pe scena teatrelor din Skopje – Macedonia și din Constanța, în regia lui Toma Enache. În 2008, piesa a fost jucată cu ocazia Zilelor Culturii Armâne.

Astăzi, după  10 ani și în an aniversar Caragiale – 100 de ani de la moartea unuia dintre cei mai de seamă dramaturgi – Conul Leonida  față cu reacțiunea/ Lali Nida si alumta cu strănghili revine pe scenă!

La Constanța, piesa a fost jucată în cadrul celei de-a noua ediții a Zilelor Culturii Armâne (Aromâne).

Distribuție:

Toma Enache, Aurica Piha și Luiza Mila

În continuare, vă prezentăm cronica evenimentului din 3-4 noiembrie, de Cristian Hagi și publicată în România liberă:

Aromânii din Con­stanţa au sărbă­torit, la finele săp­­­tămânii, a noua ediţie a Zilelor Culturii Aromâne.

Evenimentul a inclus o expoziţie de artă plastică organizată de Mariana Constantinescu Bileca, simpozionul „Armânii: Identitate, Cultură, Alteritate”, prezentări de carte ale profesorului universitar Enache Tuşa şi a lui George Vrană.

Punctul culminant a fost sâmbătă seară, când regizorul Toma Enache a pus în scenă, în faţa a câtorva sute de spectatori, spectacolul „Conu Leo­nida faţă cu reacţiu­nea”, de Ion Luca Caragiale. „Onorăm anul aniversar Caragiale – 160 de ani de la naşterea  lui Caragiale şi 100 de ani de la moartea lui, prin acest spectacol unic, în aromână. Un Caragiale care supravieţuieşte după atâta timp chiar şi armâneşte. Spectacolul a fost primit extraordinar oriunde l-am jucat, de la Skopje la Constanţa.  Avem în Constanţa un public armânesc bun, cunoscător de aromână, care gustă din plin replicile. Acest lucru mă face să cred şi să înţeleg în continuare că aromâna nu a murit”.

Toma Enache spune că  savoarea lui Caragiale, aromân el însuşi, nu dispare în traducere, ci dimpotrivă. „Traducând şi punând în aromână replicile lui Caragiale, pot să vă spun că sunt pasaje în aromână care au o savoare şi mai mare pe care o aduce această vechime a limbii lui Caragiale”, a mai spus Toma Enache, care a subliniat şi vechimea limbii aromâne. Acesta şi-a exprimat o dorinţă, aceea de a mai pune în scenă un Caragiale, în aromână.

Afirmaţiile sale au fost confirmate de aplauzele îndelungi din sala în care s-au aflat copii, adulţi şi bătrâni.  

Cu alte cuvinte, vă așteptăm luni, 12 noiembrie 2012, ora 20 la Clubul Țăranului Român, să vedeți una dintre piesele marelui I.L.Caragiale, jucată în limba lui 🙂

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in teatru si cultura and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ¨Conul Leonida, față cu reacțuinea¨ revine – pe armânește –

  1. Mucanu Aurel says:

    S-aveti succes !

Comments are closed.