de ce “armânlu nu cheari”?

În mod sigur mulți dintre noi au văzut de acum deja faimoasa borna 26, dinspre Constanța spre București , inscripționată cu “Armânlu nu cheari” (Armânul nu piere).

Mărturisesc că la un moment dat, într-o deplasare la mare, ajunsesem să întorc capul după fiecare bornă, doar doar să nu ratez celebra inscripție – și tot la întoarcere am văzut-o.

Armânlu nu cheari este cea mai bună reclamă la care se poate spera, este un stil, un mod de a spune “suntem aici, privește-ne, nu se poate să nu ne vezi” și definește în câteva cuvinte firea de luptători a armânilor.

preluare de la http://dragos-serban.ro/ (copyright dragos-serban.ro) -mai multe detalii aici: http://dragos-serban.ro/armanlu-nu-cheari.html

Și totuși, cum a apărut Armânlu nu cheari?  Pentru fiecare dintre cei care îl văd, mesajul are un înțeles diferit : o tentativă de a crea reacții, un mod de a trezi curiozitatea, o modalitate de a impulsiona.

Pentru mine, el este esența unei  dorințe de a răzbi, este un mesaj transmis atât armânilor cât și non-armânilor -celor dintâi pentru a nu permite pieirea și a-i trezi din comoditatea în care încep să se afunde până să înceapă să acționeze, iar celor din urmă, pentru a deveni  receptivi, de a le deschise ochii către cei de lângă ei.

Este unul dintre acele simboluri, pe care o dată ce le vezi, nu le uiți ușor și care ar fi bine să devină un impuls, o serie de acțiuni pentru a nu rămâne doar un simplu mesaj la vedere (de a nu considera că un lucru ți se cuvine fără a lupta pentru el, sau doar pentru că-l moștenești ;”the writing is on the wall”).

Însă Armânlu nu cheari nu este singura inscripție care-ți captează atenția și te face să devii mai atent la cei de lângă tine. Ceea ce vedeți mai jos nu este cea mai recentă declarație, însă în mod sigur este cea mai recentă adaptare a titlului filmului lui Toma Enache  – “I’m not famous,but I’m Aromanian” la propunerea Seminarului Youth Leader – Solidaritate în Diversitate 

Solidaritate in diversitate, Gdansk

Depinde însă de armâni ce interpretare, ce înțeles dau acestor inscripții și cum vor transforma aceste cuvinte în acțiuni sau dacă se vor mulțumi doar cu cuvintele…..

                                                              Istoria armânilor încă se scrie.

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in di noi and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to de ce “armânlu nu cheari”?

  1. Mucanu Aurel says:

    Sunt convins ca armanlu nu cheari.

  2. ctarmanji says:

    Să sperăm. Ca să nu cheară, trebuie să și acționeze

Comments are closed.