de la idee la inițiativă: cuvântul zilei

Sperând,
Rişti să disperi,
Încercând măcar,
Rişti să dai greş.
Dar dacă nu rişti nimic,
Nu faci nimic,
Nu ai nimic,
Nu eşti nimic. –Ruyard Kipling

De ce aceste versuri? Pentru că nu este ușor să vorbești despre inițiativă. Nu este destul doar să dorești să faci ceva, ci și să  faci . Adică exact de ce au nevoie limba și  cultura armânească ca să poată supraviețui, dat fiind că o dată cu plecarea bătrânilor riscăm să uităm și să abandonăm limba ( a se vedea situația romglezei -română cu engleză- ) , iar cei care nu au învățat-o acasă, nu au unde s-o învețe (încă).

Un prim pas împotriva acestor concluzii deloc îmbucurătoare este , ca în învățarea oricărei limbi, vocabularul, învățarea,  sau în cazurile mai fericite, consolidarea vocabularului.
O astfel de acțiune este realizată de Florentina Costea, prin intermediul contului de facebook și se bucură de mare popularitate atât în rândul armânilor cât și al non-armânilor.

tâmbari (cojoc/mantie)

Mărturisesc că prima dată când am văzut zborlu di adzâ (cuvântul zilei, de azi) am crezut că este vorba de o aplicație facebook, elaborată de armâni, iar faptul că această acțiune este realizată de un singur om merită o adâncă admirație și respect.

Deși unii pot să nu fie mișcați de acest gest, acțiunii nu i se poate nega importanța pe care o are pentru limba armânească și supraviețuirea acesteia.

Fără intenția de a supăra sau jigni pe cineva – și nu mă refer  doar la situația armânească , ci în general și de ce nu chiar la societate – s-ar realiza mult mai multe , dacă oamenii nu s-ar limita doar la a spune ceva și ar valoare vorbelor înfăptuind acel lucru  (îmi asum “riscul” de a părea că folosesc reclama vodafone, însă în general pentru a avea impact, ideile nu trebuie să rămână doar idei, ele trebuie puse-n practică).

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in di noi and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to de la idee la inițiativă: cuvântul zilei

 1. Λ α ω δ ι κ ι υ says:

  * Pistipsescu ca naima mari simasie u au atseali muobets di pirghiosu…

  S’baneadza! 🙂

 2. Stelian Bizdu says:

  Probabil cea mai faina idee!

 3. Λ α ω δ ι κ ι υ says:

  ,,…Dar dacă nu rişti nimic,
  Nu faci nimic,
  Nu ai nimic,
  Nu eşti nimic.”

  * Nu subscriu! 🙂

Comments are closed.