vlahii din balcani : desteptare, politici nationale si asimilare (Miroslav Ruzica)

Extrase din studiul lui Miroslav Ruzica – Vlahii/Aromânii Balcanici – Deșteptarea, politicile naționale și asimilare, din cadrul Conferinței ASN  ¨Globalizare, nationalism și conflicte etnice în Balcani și în contextul regional¨, de la Belgrad, 28-30 septembrie 2006.
“Supraviețuirea [armânilor] poate fi incertă nu doar din cauza asmilării avansate , dar și a numeroaselor controverse și dispute privind originea lor, a schimbărilor economice drastice și a presiunilor specifice din partea politiciilor publice ale statelor din Balcani și a rivalităților.
Vlahii sunt descendenți ai populațiilor autohtone  din Balcani și latinizate de Imperiul Roman. Termenul ¨vlah¨ este de origine germană și era utilizat de vechii germani pentru a numi cetățenii Imperiului Roman. Termenul a fost preluat de Bizanț, Imperiul Otoman și de către toți slavii, iar mai târziu a fost redus la a se referi doar la  urmașii populațiilor romanizate din Balcani. Totuși, Vlahii se numesc pe ei înșiși Arumâni, Armâni, Aromani, Rumâni – toate  cu înțelesul de romani.  La nivel internațional, numele cele mai utilizate sunt vlahi și/sau aromâni.

Controversa [privind România ca patrie-mamă] rezultă în întrebarea dacă o origine comună în ce privește limba, justifică ideea că armânii sunt români. Deși pare că vlahii balcani se înțeleg prin utilizarea dialectelor proprii, ei trăiesc separat unii de ceilalți. Mulți sunt de origine etnică diferită și au fost influențați de o gamă largă de culturi dominante. În ce privește vlahii din Macedonia, Grecia, Albania, Montenegro și Croația, istoria, limba autohtonă și identitatea culturală au fost modelate fără vreo influență directă din partea României.
Populația Imperiului Roman de Est, sau cetățenii Bizanțului, se auto-intitulau romani (deși exista o cultură elenă clară), Imperiul Otoman numea porțiunile din teritoriu european Rumelia, respectiv România; statul bulgar s-a format prin unirea a două părți, una dintre ele numindu-se Rumelia de Est, existența a numeroase toponime de-a lungul Balcanilor , care își au rădăciniile în lumea romană sau România, dar nu au nici o legătură cu statul și poporul României.”
Foto: Tablou de Laura Armeanu
Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in istoria armaneasca and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

18 Responses to vlahii din balcani : desteptare, politici nationale si asimilare (Miroslav Ruzica)

 1. Esau says:

  Eu nu merg pe ideea din sintagma “populatii romanizate din Balcani”. Romanizarea sau latinizarea sunt pretexte ale populatiilor slave(ruse, ucrainniene, sarba si bulgaresti) ca si a grecilor pentru a-i “delatiniza” pe romani si aromani si a-i asimila.
  Din Eneida a lui Virgiliu stim ca vechii troieni, parte a imperiului trac, cand au fost cuceriti de greci prin viclesug(cel cu calul de lemn), cei ce au scapat au fugit pe mare si au ajuns in peninsula Italica. De la ei si de la latini s-a nascut marea Roma. N-ar fi trebuit sa completez, dar este bine de precizat ca la parasirea Troiei, troienii nu le-au lasat grecilor si limba pe care o vorbeau ci au luat-o cu ei in peninsula Italica. Cand legiunile Romei au intrat si in peninsula Balcanica, nu le-a fost greu sa se inteleaga cu popoarele bastinase ce se trageau din traci(romanii, aromanii, etc) avand o limba comuna. Numai cu grecii au avut probleme pentru ca grecii au venit din Egipt si aveau alta limba. Deci legiunile romane nu aveau cum sa ne romanizeze limba la romani si aromani. E ca si cum am zice ca ardelenii i-au ardelenizat pe munteni si de aceea vorbesc aceeasi limba care s-a stabilit a se numi romana.
  Cele mai sus mentionate nu se gasesc intr-o singura lucrare scrisa, ea se regaseste in multe alte scrieri printre care Eneida, “Noi nu suntem urmasii Romei”, alte lucrari care pe net abunda.
  S-auzim numai de bine.

 2. Λ α ω δ ι κ ι υ says:

  Cativa lideri troieni au devenit regi in Macedonia. Nu toata populatia emigrata din Troia a ajuns in Italia. E adevarat ca Roma a fost fondata de nepotii lui Enea insa astazi este mult prea mult sa abordam aceasta chestiune. Insa in aceasi timp nu putem afirma ca daco-romanii si aromanii fac parte din acelasi popor. Nici macar cu latinizarea nu ne iese d’apoi fara ea… Vechii daci nu aveau o legatura foarte stransa cu tracii din Balkani (macedoneni, spartani, eolieni si care mai erau). Poate erau tot traci, nu stiu, insa nu avem dovezi sa afirmam ca faceau parte din acleasi popor.

  Pentru administratorii site-ului: Prieteni dragi, va rog sa adaugati un widget cu Recent Comments. E foarte dificila comunicarea fara el. Salutari!

 3. Petrica says:

  Citez din Herodot :

  1- Dupa indieni, neamul tracilor este cel mkai mare; daca ar avea o singura conducere si ar fi unitiin cuget, ei ar fi, dupa parerea mea, de neinfrant.
  Deci tracii erau un singur neam, nu mai multe neamuri. O spune cel ce traia atunci, parintele istoriei, grecul Herodot.
  Deci vorbeau o singura limba daca erau un singur neam. Cred ca vorbeau limba traca, parerea mea. Rusa, engleza, franceza, etc nu se descoperisera.

  2- Getii(pe care romanii ii numeau daci- nota mea)sunt cei mai viteji si mai drepti dintre traci.
  Dacii si tracii sunt acelasi popor/neam(n-am zis eu ci Herodot), aceeasi limba, acelasi sange le-a curs prin vine. Ce dovada mai buna trebuie pentru a dovedi legatura si ca geto-dacii sunt traci ? Pe vremea lui Herodot, fiind acelasi neam aveau legatura nord-dunarenii cu sud-dunarenii. Numai ca aceasta legatura a fost partial rupta de imperiul roman si inainte si dupa nasterea Domnului si apoi si de popoare precum tatarii, turcii, bizantinii, slavii, si cati au mai navalit peste traci.
  Acum, daca macedonenii, spartanii, eolienii si care mai erau nu erau de sorginte traca ci de sorginte greaca si daca armânii se considera urmasii macedonenilor, bine-nteles ca nu exista nicio legatura intre legatura intre români si armâni.

 4. Tashcu says:

  Si cum sa fie getii cei mai viteji dintre traci? Cu ce argumenteaza Herodot treaba asta? Unde este civilizatia getica? Unde sunt getii in campania din Asia? Ce legatura au Getii cu Macedonenii si cu Spartanii ce erau dorieni? Sa presupunem ca erau acelasi popor. Oricum era o mare prapastie intre ei de toate tipurile. Iar dupa doua mii de ani nu poti nega etnicitatea armanilor doar pentru ca a afirmat Herodot ca Getii sunt cei mai viteji dintre traci. Pai poate tot getii sunt autohtoni in Macedonia Istorica si tot ei au cucerit imperiul persan. Macedonenii antici nu erau greci, dovedit si acceptat in cea mai mare parte dintre Academiile Europene. Au fost elenizati, asta da (nu toti), dar aveau o alta limba materna pe care nu au uitat-o asa cum vor unii prieteni greci si spre surpinderea mea si unii romani. Limba armaneasca de astazi demonstreaza clar ca armanii sunt urmasii directi ai macedonenilor antici. In afara de limba putem analiza si arhitectura, dansurile, portul stilul de viata si altele. Au o cultura independenta.

 5. Petrica says:

  Stimate si draga Tashcu,
  Mie imi este clar ca vechii macedoneni nu erau greci. Ca Alexandru Macedon era machidon si nu grec. Ca grecii l-au confiscat pe Alexandru Macedon este un alt adevar. Nu mi-e prea clar daca imperiul lui Alexandru Macedon era imperiu macedon sau imperiu grec sau si una si alta.

  Este posibil ca vechii macedonenii sa fie un neam de traci. Daca-i asa, actualii machidoni(aromani/armani sau cum se vor mai fi numit), daca se considera urmasii vechilor macedoneni, sunt de aceeasi spita cu românii din ziua de azi, indiferent daca cest lucru place sau nu place unora. Nu trebuie sa va fie rusine cu noi mucanii. Eu mucanul recunosc ca in majoritate nu suntem la nivel european, desi avem si multe “varfuri” bine dotate. Se pare ca sunteti mai bine “dotati” decat noi si cu mai multe calitati. Dar nu suntem nespalati ca sa va fie greata de noi.
  Daca insa veti considera ca vechii macedoneni nu erau neam de traci, sunteti straini de noi, mucanii, nu suntem de-un sange.
  Parerea mea personala este ca limba armaneasca este izbitor de asemanatoare cu limba romana. Nu intru in amanunte si nu dau exemple. Si daca limba-i asemanatoare inseamna ca suntem de-un neam. Tot ca parere personala, consider ca actualul grai armanesc/aromanesc este forma veche pe care o vorbeau si stramosii nostri, ai mucanilor. Limba româna si graiul armanesc nu sunt limbi latinizate. Ca au fost si influiente latine astai cu totul alta poveste. Pentru ca limbile noastre au primit influiente si grcesti si turcesti si slave si nu numai. Dar pe cand limba armaneasca nu a suferit modificari de-a lungul secoleler, machidonii locuind imprastiat in toata Peninsula Balcanica, deci nu intr-o societate unitara, mucanii au trait grupati pe actualul areal al Romaniei si “formatorii de grai” precum Eminescu, Slavici, etc, au fost mai eficienti si au dat limbii o forma mai literara.
  Romanii nu sunt identici cu aromanii dar sunt ca si doi frati. Nu se aseamana ei in totalitate fratii gemeni daramite romanii cu aromanii/armanii.
  Romanii sunt singurii in care pot avea incredere aromanii sau armanii sau farserotii sau cipanii sau cum vreti sa-i denumiti. Noi, eu cel putin, le respectam si obiceiurile si limba si traditiile.

 6. Petrica says:

  Scuze, am scris “astai’ in loc de “asta-i”. Poate mai sunt si alte erori, dar acesta-i dezavantajul blogurilor, daca ti-a scapat o greseala ala esti. Nu poti face o previzualizare sau o editare de text la ceea ce ai scris cum se poate pe site-urile mai noi.

 7. Ion says:

  Domnule Petrica. Noi ne simtim minunat in tara Romaneasca si relatiile dintre makidoni si romani au fost tot timpul dintre cele mai pozitive. O demonstreaza clar multele personalitati marcante ce au avut contrbutii pozitive in societatea romana. Problema este ca noi dorim sa intram in legalitate pentru a ne putea folosi de acele drepturi ce se cuvin oricarei etnii, ca in alte conditii globalizarea va matura cu noi. Si nu, nu vorbim aceeasi limba. Normal ca exista asemanari ca am trait in vecinatate timp de secole. Aceste asemanari pot fi un argument pentru autohtonismul vostru in Dacia ( si nu cum vor altii). Nu stiu daca dumnevoastra cunoasteti catusi d eputin limba macedoneana (nu doar din cantece mutilate de pe youtube). Niciun Academician Roman nu a afirmat ca exista vreun raport de subordonare intre daco-romana (inclusiv varianta ei literara) si Macedoneana. La fel d emulte asemanari exista si cu limba italiana. E absurd sa ne folosim de ele si sa nu acceptam existenta unui popor. Avem o cultura diferita. Nu neaga nimeni afinitatile dintre noi, dar cum am mai spus, este necesar sa intram in legalitate. Dorim sa fim primii cei mai buni cetateni romani (dupa etnia majoritara) care sa contribuie la toate lucrurile pozitive de aici. De la Mihai Viteazul pana Miscarea Ardeleana si chiar pana in prezent (Arsenie Papacioc sau Ion Caramitru) makedonii au demonstrat cu prisosinta ca sunt oameni adevarati pe care price societate se poate sprijini in momente de restriste. A venit timpul acum sa fie si ei respectati. Nu are nimeni nici ura si nici resentimente fata de ceva sau cineva. Suntem oameni liberi si dorim sa convietuim in pace.

  Numai bine frate Roman!

 8. Ion says:

  Imperiul Macedonean a fost un imperiu MACEDONEAN de limba greaca! (Macedonenii nu erau etnici greci – o arata pana si scriitorii greci de atunci – cum nici astazi Indienii nu sunt etnci Englezi – dar anglofoni)

 9. Tashcu says:

  Cine a spus ca poporul roman duce lipsa de elite? Ce legatura are una cu alta? Orice societate are nevoie de un profesor bun, de un judecator bun, de un fotbalist bun s.a.m.d. Ca provine din etnicitatea macedoneana este altceva. Poate sa fie si german si grec si ce mai vreti dumneavoastra. Dar macedonenii au demonstrat in istorie ca sunt un nesecat izvor de oameni de valoare. Dorinta de a-i asimila nu poate fi numita decat o lipsa de viziune. Afecteaza insasi fiinta romaneasca. Un inginer american nu cred ca deranjeaza pe cineva daca la o conferinta NASA se declara etnic roman. Daca un macedonean a scris excelent in limba romana , pentru romani, el va ramane pe veci apartinator acelei culturi prin opera sa de calitate. Care este problema daca la biografie apare ca fiind etnic macedonean? Cine doreste sa traiasca in minciuna? E mai bine asa? Si daca ii asimilam ce rezolvam? Asta asa ca discutie pentru a detensiona putin atmosfera, daca mai era cazul. In ceea ce ne priveste legea ne da dreptate. Nu stie toata lumea ca Hagi este Makedon? Ar trebui sa aibe cineva vreo problema cu asta? Este el nevoit sa-si ascunda etnia? Si daca am trai in minciuna ar fi mai bine? Ii afecteaza cumva pe Tiriac sau pe Nadia Comaneci, ca Hagi este etnic Makedon, dar in acelasi timp un mare roman? Totul se rezuma la prejudecati si la lipsa de viziune. In acest caz cei ce nu doresc aceasta recunoastere nu-si vor nici binele lor. Cum spunea cineva mai sus, aceasta recunoastere este o necesitate existentiala si perfect legitima. De asemenea perfect argumentata lingvistic, cultural, arhitectural, istoric si in toate modurile.

  Salutari!

 10. Petrica says:

  Draga si stimate machidon,
  Noi, talpa tarii, mucanii de rand, nu avem nimic impotriva sa fiti clasificati ca minoritate etnica si sa cereti drepturi precum scoli, biserici, etc in graiul Dvs. Ma intelegeti si ne intelegeti gresit. Nu noi romanii decidem ce este bine si ce este rau in tara asta, ce trebuie sa se faca si ce nu in tara asta. De exemplu noua ca români nu ne convine ca tziganii ni s-au substituit luandu-si numele de roma, limba romanes, etc, si n-am avut nicio putere sa ne impotrivim. Nu mai dati vina pe noi cum ca noi mucanii am avea ceva cu voi. Cred ca cunosti dictonul “Divide et impera”. Nu te lasa dezbinat de noi. Clasa politica faurita de Ion Iliescu in dec 1989 a trasat liniile directoare ale mersului societatii noastre si aplica cu asiduitate aceasta politica. Este o clasa rusofile si rusofona creata dupa chipul si asemanarea creatorului ei. Probabil ca Dl Ion Iliescu si clasa politica nasita de Dansul a avut in vedere ca sa nu fiti inclusi ca minoritate. Dansul stie de ce. Pentru ca si in momentul de fata tot Dansul tine franele politicii in Romania desi presedinte este Basescu si premier este Ponta si la conducere nu mai este PDL ci USL.
  Din partea mea aveti tot sprijinul meu, dar ce folos.
  Apropo, in Bulgaria, in Serbia, in Albania si in Grecia aromanii/armanii sunt minoritate ?
  au cipanii sau farserotii sau cum doriti sa va numiti sau sa va numim.

 11. ctarmanji says:

  Stimate dl. Petrica,
  Pana acum nu am intervenit in deja de acum dezbaterile care au loc la articole, insa azi simt nevoia sa fac niste comentarii:
  -in primul rand, articolele prezentate cat si atitudinea armânilor, nu sunt de natura ariana (si aici ma refer strict la utilizarea si sensul dat de nazisti), rasista , xenofoba sau mai stiu eu cum, asa cum lasati dumneavoastra impresia din comentarii. Nu ne credem nici mai presus dar nici mai prejos față de românii 100%. Noi nu vrem decât să fim recunoscuți pentru ceea ce suntem: cetățeni români de ORIGINE /ETNIE ARMÂNĂ! Cum s-ar simți să zicem, un saș dacă n-ar fi recunoscut ca fiind saș, sau un armean dacă nu ar putea să simtă, să traiască, să vorbească armenește în țara care l-a adoptat, în care trăiește acum (fie că s-a născut în România, sau a venit aici din copilărie)? Încă o dată subliniez, noi NU DESCONSIDERĂM pe NIMENI! Așa că vă rog să renunțați la acest ton, sau voi fi nevoit să vă modific comentariul și nu doresc asta.

  Nu dă nimeni vina pe nimeni, ceea ce încercăm să înțelegem si noi, este încrâncenarea cu care ne este negată identitatea, de ce nu ne este permis să avem și noi drepturile noastre, precum alte minorități conlocuitoare. Sau poate vreți să ne explicați dvs. cum și persoanele de etnie romă au mai multe avantaje ca MINORITATE. Repet, nu este un comentariu sau atitudine rasistă, este vorba doar de EGALITATE pentru MINORITĂȚI, pentru toate, NU doar pentru UNELE.
  Referitor la denumire, există un articol pe acest blog – chiar cel în care am discutat despre arborele genealogic, desi nu acesta era subiectul articolului- care explică foarte bine aceste apelative. https://esentearmanesti.wordpress.com/2012/05/26/a-curi-hi/

  Noi dorim să fim numiți ceea ce suntem, anume : ARMÂNI !
  P.S: ceea ce este scris cu majuscule nu se dorește a fi o încâlcare a net-etichetei (cum că aș țipa), am folosit majusculele pentru a sublinia ceea ce am vrut să spun.
  O seară faină 🙂

 12. Petrica says:

  Nu stiu de unde pana unde am lasat eu impresia cum ca as acuza de idee “rasista , xenofoba sau mai stiu eu cum, asa cum lasati dumneavoastra impresia din comentarii“.
  Imi cer scuze, nici nu m-am gandit rasist sau nazist, pentru ca nu sunt, si nu aduc niciun fel de acuzatii. Am insa nedumeriri.
  Pe unele bloguri machidonii se autonumesc aromâni si pe alte bloguri se autonumesc armâni si pe altele armânjili. Eu cu cine sa votez ? Pentru ca toti se marturisesc ca iubitori de români si de România. Si eu “navighez” nu gluma si dau si de unii si de altii.
  Revin cu explicatia.
  Nu noi, pleava tarii, dupa cum ne trateaza minoritarii care ne conduc astazi, suntem impotriva asimilarii machidonilor(armânilor) la cele 19(?) minoritati oficiale existente in România.
  Mie nu mi-e rusine sa ma asimilez plevei acestei tari pentru ca asa ma simt eu tratat. Nu va acuz pe Dvs. de acest tratament.
  Eu doresc tuturor tot binele din lume, inclusiv si Dvs care sunteti armân, chiar daca reciproca nu este valabila pentru saracimea majoritatii acestei tari.
  Nu inteleg, deasemenea, de ce insinuati ca eu am lasat a se intelege ca Dvs desconsiderati pe români. Nici poveste de o asemenea aluzie. Cand zic ca ma consider ca fiind de la talpa tarii, ca ma simt tratat in tara mea ca o pleava, este parerea mea personala despre mine nu-i include pe machidoni pentru care, poate va dezamagesc, am toata stima.
  Imi pare rau daca credeti ca am vreun “ton special care tine sa deranjeze lumea. Zic si eu, imi dau cu parerea, poate gresesc. De aceea imi dau cu parerea pentru ca altii sa-mi spuna unde gresesc si sa-mi aduca argumente.
  Nimeni nu-i perfect si nimeni nu detine adevarul absolut. Parerea mea.
  PS. Sa va explic intrebarea : Sau poate vreți să ne explicați dvs. cum și persoanele de etnie romă au mai multe avantaje ca MINORITATE.
  In România puterea a fost luata in dec 1989 de Ion Iliescu care este si etnic rom dupa bunica sau bunic. Un var dupa tata al lui Ion Iliescu este Regele Cioaba. Deci presedintele Ion Iliescu este var primar cu Regele Cioaba. Desi de jure puterea in România este a românilor majopritari, de facto este a romilor. Pana in 2017 va fi si de jure cand romii din toata Europa vor fi adusi in România si aici va fi noua lor tara(vechea lor tara, India, s-a dezis de ei si nu-i mai recunoaste se pare). Deja Franta care da tonul politicii in Europa a inceput sa-i expulzeze masiv pe romi si sa-i returneze in România. Ca aici va fi tara romilor se poate vedea din diverse aspecte : sunt discriminati pozitiv in toate situatiile, li se acorda locuri gratuite la admiteri in scoli, facultati, si alte domenii ale puterii de stat. Au cele mai multe ONG-uri finantate, nu poti sa-i critici in spatiul public, chiar daca ai dreptate ca risti sa ajungi la zdup cat ai clipi la fel cum pateau cei ce criticau nazismul sau comunismul.
  Deci romii au puterea de facto, cine-mparte parte-si face.
  Un filozof spunea candva “Libertatea este necesitatea inteleasa.” Eu am inteles ca minoritatea roma are puterea in România, ca aici va fi tara lor si pentru ca am inteles nu ma deranjeaza. Asa le-a asezat Dumnezeu care stie el ce face.

 13. ctarmanji says:

  Recunosc, ma asteptam deja de ceva vreme la aceasta intrebare si nu voi oferi prea curând un răspuns, pentru simplu motiv că acest aspect ține de “bucătaria internă”, ca să zic așa și nu face subiectul acestui blog. Ce pot și ce vă voi spune este că orice monedă are două fețe, orice poveste are două perspective. Eh,așa-i și cu armâni vs.aromâni, aromâni vs.armâni. Și, indiferent de denumire sau de “afiliere”, scopul ambelor este cam același : de protejare și promovare a identității și culturii ar(o)mâne! Că diferă metodele, sau exprimarea, este un aspect secundar, nu de neglijat , recunosc.
  Armânjili și armâni sunt cam totuna, depinde doar scrierea (varianta cu armânjili este folosită și pentru a evita rezultatele căutării pe internet, precum firma Armani atunci când cauți informații despre armâni.

  Referitor la exprimarea mea privind celelalte minorități conlocuitoare, era doar cu titlul de exemplu, dar mulțumesc pentru explicație 🙂

  In ce privește tonul, cum am mai spus, mie așa mi s-a părut, că ne puneți cuvinte pe care nu le am spus. Dar asta depinde și de starea fiecăruia când citește . Plus că se poate întâmpla oricui, în orice moment, în orice limbă ! Îmi cer scuze dacă am interpretat greșit.

  Și ca să închei într-o notă veselă, la noi și între noi apelativul de “picurar” adica “cioban” este motiv de mândrie, nu are sensul semi-peiorativ/de preconcepție/prejudecată utilizat în…societate.

 14. Λ α ω δ ι κ ι υ says:

  Domnule Petrica, in parlamentul Romaniei (camera deputatilor si senat) exista peste 600 de romani dintr-un total de vreo 750. Deci nu cred ca se poate afirma ca Romania este condusa de minoritati. Ca mare parte din romanii de acolo si-au cam pierdut sentimentul national si actioneaza fiecare in interes propriu este altceva. Nu trebuie condamnate sau chiar blamate celelalte etnii conlocuitoare. A face afirmatii de genul “noi romanii, talpa tarii” mi se pare o lipsa de respect fata de toate etniile din Romania inclusiv majoritarii. Romania este o tara frumoasa si bogata si al carei popor are o cultura de nivel european si de asemenea o multime de personalitati cu care va puteti mandri. Am sa enumar numai cateva: parintele arsenie boca, parintele staniloaie, parintele iustin parvu, ilie nastase, ion tiriac, nadia comaneci, eminescu, vlad tepes, petrache lupu, brancovenii si inca multi altii! Intr-adevar astazi societatea romana trece printr-o etapa mai nefasta iar clasa politica a transformat guvernarea intr-un circ. Va trece si treaba asta. Nu este nici vina makedonilor nici a evreilor si a nimanui. Probabil conjunctura internationala, nu stiu. Dar in mod clar makedonii se mandresc ca traiesc in Tara Romaneasca si vor sa perpetueze valorile transmise de stramosii lor si anume sa incerce sa obtina podiumul in clasamentul celor mai buni romani (etnici makedoni).

  Salutari!

 15. ctarmanji says:

  Sper ca acum am terminat cu dezbateriile politice la acest articol :)) . Va sugerez – tuturor- sa va pastrati raspunsurile -de altfel foarte bine argumentate- si pentru viitoarele studii /articole.

  Va doresc o seara faina si multumim de implicare

 16. Petrica says:

  Stimate Dle Laodikiu(scuze daca nu am transliterat bine numele),
  Ion Tiriac si Ilie Nastase sunt de origine roma, chiar ei s-au declarat in acest fel. Si probabil cati or mai fi si in parlament sub acoperire. Si cate alte somitati n-or fi fost de alta etnie si schimbandu-si numele(de exemplu din Antonov in Antonescu Crin) s-au dat drept români. Nici acest lucru nu ma deranjeaza. Si-au adus aportul la preamarirea natiei românesti si este de-al nostru. Pentru mine “libertatea este necesitatea inteleasa”, am inteles ca asa s-a primit ordin ca sa fim condusi de poporul roma si asta este situatie. Pentru ca asa a lasat probabil Dumnezeu sa se intample, stie el de ce, eu nu sunt deranjat. Faca-se voia Lui ! Eu ma simt liber in ceea ce priveste spiritul, chiar daca fizic si social ma simt tolerat si ingenunchiat in tara mea(suntem trecuti in somaj cand vor muschii lor, ni se taie pensiile si salariile cand vor muschii lor, ne trimt feciorii pe front cand vor muschii lor, suntem bagati in austeritate cand vor muschii lor, demoleaza fabrici si uzine si ne lasa fara locuri de munca pentru ca asa vor muschii lor, desfiinteaza spitale ca asa vor muschii lor, etc.) Noi nu avem nici o putere, nici o opozitie, suntem manati ca oile.

  Stimate ctarmanji,
  Ma bucur ca ati inteles ca nu-mi permit sa ma ratoiesc sau sa pun la punct pe gazda mea, rerspectiv pe Dvs, care ma gazduiti pe acest blog in calitate de gazda. Faptul de a te purta cuviincios cu gazda sau cu amfitrionul unde esti invitat face parte din zestrea de educatie pe care mi-au dat-o parintii mei, mosii si stramosii mei(pe care ii pastrez la loc de cinste in arborele genealogic al familiei mele).
  M-am tot gandit de ce “machidonii” nu sunt considerati ca minoritate alaturi de celelalte minoritati consemnate oficial la noi in tara. O explicatie ar fi urmatoarea :
  Daca ne gandim la fiecare minoritate din tara noastra, vom vedea ca fiecare are un “dinte” contra noastra, a românilor majoritari, mai mare sau mai mic. De exemplu, evreii si romii ne-ar sterge de pe fata pamantului, daca ar putea, pentru incriminarea de genocid holocaustologic. Ungurii ne-ar strange de gat pentru Ardeal. Rusii ne-ar da cu toate ciomegile din lume in cap ca le-am invadat URSS-ul ajungand pana la Stalingrad. Si pe cale de consecinta, toti slavii, care sunt solitari, precum bulgarii, sarbii, si care or mai fi pe la noi. ne-ar sfasia pentru Maica Rusia. In plus bulgarii ne vor Dobrogea si chiar ar reface taratul lui Petru si Asan si ne-ar lua si Muntenia. Sarbii ne-ar lua Banatul cat ai clipi daca ar putea. Ce sa mai vorbim de unguri in ceea ce priveste Ardealul. Nu-i mai amintesc pe ucraineni care inca mai cred ca Moldova(inclusiv Basarabia) este o gubernie de-a lor. Deja ne-au luat Nordul Bucovinei si Maramuresului, judetele din sudul Basarabiei si Insla Serpilor. Cat de curand vor revendica si Delta. Nu mai amintesc de alte minoritati precum sasii, svabii, turcii, grecii, etc, ca n-are rost.
  Fata de toate aceste minoritati care au toate ceva contra noastra(desi in vorbe se pare ca sunt painea lui Dumnezeu), machidonii sunt singurii care in cuget si in fapta>/b>(parerea mea) sunt alaturi de românii majoritari. Cum credeti Dvs ca veti fi admisi printre celelalte minoritati si astfel, cu votul Dvs din parlament, sa faceti opozitie la legile care sunt in detrimentul neamului românesc si pe care minoritarii de pana acum le-au votat intr-o voiosie ? Pana nu veti gasi un motiv de ostilitate contra majoritatii românesti cum au si celelalte minoritati si pana cand nu veti exterioriza intr-un fel sau altul aceasta ostilitate, nu veti accede in parlament alaturi de celelalte minoritati, nu veti avea avantajele explicite pentru minoritati. Veti avea in continuare reprezentanti in parlament dar obedienti la alte structuri precum Canacheu la PDL sau Puiu Hasoti la PNL.
  PS. Este posibil ca rationamentul meu sa fie gresit. Nu ma supar daca il combateti si aduceti argumente plauzibile care sa-mi schimbe optica astfel incat machidonii sa-si realizeze visul. Vorba proverbului :
  Ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se realizeze.

 17. ctarmanji says:

  Stimati domni,
  Va multumesc inca o data pentru implicarea si interesul de care dati dovada si mai ales pentru comentariile excelent documentate. Va marturisesc , sincer, ca astfel de comentarii constructive onoreaza blogul esente armânești. La acest moment, pe blog sunt 25 de prezentari asupra situatiei armânilor din diverse studii-printre care si cel putin 1 articol urmare al unui isnafi /intalnire cu dl.George Vrana. Va invit si va astept sa va spuneti parerea si in legatura cu acestea 🙂

 18. Petrica says:

  Scuze ca la ultimul comentariu am scris ca tantalaul “solitari” in loc de “solidari”.

Comments are closed.