lupta pentru latinitatea balcanica si poezia lui nusi tuliu

[ANUNȚ UMANITAR]

Tot o luptă duce și tânăra pentru care facem acest apel umanitar. Doresc să îi rog pe toți cei care citesc acest blog, să ajute, bineînțeles după posibilități, o tânără de 21 de ani, mult prea greu încercată la o vârstă atât de fragedă.

Numele ei este Daniela Simion iar diagnosticul căpătat are patru nume:

1. Limfom Hodgkin clasic mixt,

2. Chimioterapie pentru tumori,

3. Pleurezie stângă în cantitate importantă,

4.Sindrom inflamator biologic”,

Dacă puteți și doriți să o ajutați pe Daniela să  meargă mai departe, ajutorul se primește la:

  • RON RO54BACX0000000756853000
  • EURO RO27BACX0000000756853001
  • USD RO97BACX0000000756853002

Conturile sunt deschise la UNICREDIT TIRIAC BANK, Cod sucursală: Eroi

Dacă aveți cont de facebook, acesta este grupul creat pentru Daniela: Dani are nevoie de noi

[Revenind la chestiunea armânească din titlul acestui articol]

Din ce ați putut citi  până acum, istoria armânilor este plină de pribegie, luptă și durere însă și supraviețuire.

Continua lor pribegie dar și caracterul dârz îmi amintesc uneori de evrei, neam care nu s-a descurajat în fața obstacolelor  și greutăților întâmpinate la tot pasul.

Se poate  spune că armânii au împrumutat în mare parte din tăria munților, în sânul cărora și-au găsit puterea de a continua, liniștea și unde s-au stabilit.

 Dar să vedem în continuare care au fost momentele de răscruce ale armânilor.

[Armânii : între România și Grecia]

Separarea dintre diversele alegeri politice a sporit consolidarea nationalismului, pe parcursul secolului XIX. La Congresul de la Berlin, de exemplu, în timp ce grupările pro-grecești susțineau concesia Thesaliei către Grecia, alții se împotriveau acestei alegeri și optau pentru rămânerea sub conducerea otomană împreună cu armânii din Epir și Macedonia. Aceasta a fost urmarea nu doar a legăturilor de rudenie ci și a politicii din partea României. La Congresul din 1878, Bucureștiul a decis să câștige simpatia armânilor , care erau considerați ca parte a aceleiași națiuni, fiind urmași ai coloniștilor romani , precum românii, în ce privește nordul Dunării.

Totodată, Grecia și România inițiaseră deja o luptă atât culturală cât și politică pentru a-i câștiga pe armâni sub influența lor. Din 1860, această luptă a ajuns la nivelul construirii de școli și asociații , devenind după Berlin, o chestiune de relații internaționale.

Printre cei mai activi armâni s-au numărat poetul Dimitrie Bolintineanu și Apostol Mărgărit,  dascăl din Vlaho-Clisura, acuzat de trădare de către greci pentru atitudinea pro-română , ceea ce a condus la încarcerarea sa și a provocat numeroase tentative de asasinare până la retragerea la București și revenirea în teritorile turcești  ulterior războiului ruso-turc din 1877-1878 în calitate de inspector școlar.

Un alt activist vlah important este George Murnu – născut și educat în Macedonia, profesor la Universitatea din Iași și București.

Totuși armânii nu au emigrat doar în România, contribuind la cultura și dezvoltarea socială a națiunilor în cadrul cărora au ales să trăiască:

–          Grecia:

  • Aristotelis Valaoritis, Gheorghios Zalocosta, Kostas Krystalis

–          Serbia :

  • Jovan Sterija Popović, Alecu Nusić, Draboliub Sotirović

–          Bulgaria :

  • Aleco Kostantinov

–          România:

  • Dimitrie Bolinteanu, Dimitrie Anghel, Nuși Tulliu, Leon T. Boga, Nicolae Batzaria, Ion Foti, Marcu Beza

(Va urma)

 Și pentru că tot a venit vorba de Nuși Tulliu, ieri a fost (re-)lansat la Muzeul Țăranului Român  volumul de versuri  scrise de cel mai mare poet armân, Nuși Tulliu, prin intermediul și activitatea Proiectului Avdhela.

Mențiune din partea  prietenilor de la Proiectul Avdhela:  Volumul face parte din antologia “Biblioteca Naţională a Aromânilor”, proiect început de Tache Papahagi în 1926 în scopul de a reuni toate operele esenţiale de literatură ale culturii aromâne, unde Nuşi Tulliu este primul din serie, “nai ma marili poetu liricu Armânu” 

Vă recomand cu mare drag, și în special, Plângulu ar(o)mânlui, pagina 22. [Urmează să revin cu o prezentare mai amplă a operei lui Nuși Tulliu]

Filmările de la lansarea volumului de poezii de Nuși Tulliu pot fi vizionate (preluarea și folosirea materialelor se face cu acordul autorului de drept -Sutsata Armână din București&Costel Farmazon-) pe canalul youtube al sutsatei 

Sursă paragrafe citate: The Fight for Balkan Latinity. The Aromanians until World War I.Giuseppe Motta

    ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋

Dacă ai ceva de spus, te ascultăm! Apreciem orice punct de vedere, atâta timp cât se referă la subiectul publicat 🙂

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in istoria armaneasca and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.