Armânii, etnie și limbă cu o istorie de 2000 de ani

Citatele care urmează sunt extrase din studiul “The Aromanians: an ethnos and language with a 2000-year history” al dlui. Nikolai Kyurkchiev, editor la Centrul cultural privind limba și cultura armânească din Bulgaria.

Armânii sunt unul dintre cele mai mici grupuri etnice din Bulgaria: o nație străveche balcanică care, în urma migrării și vicisitudinilor istoriei, s-a dispersat pe cuprinsul Peninsulei Balcanice, creând diaspore în Macedonia, Grecia, Albania, Serbia, Bulgaria și Macedonia. Pe parcursul migrării, armânii și-au păstrat ocupațiile tradiționale, majoritatea fiind angajați în creșterea oilor și cailor, evoluând ulterior spre transhumanță și activități specifice zonei montane. O altă parte practica meștesugurile și comerțul. Cu toții sunt ortodocși de rit estic.

[…]totuși,cărturarii nu sunt de acord în ceea ce privește originile armânilor.Teoriile existente pot fi clasificate în două grupuri:

-primul grup – armânii descind din coloniștii romani (legionari, veterani, administrație) din provinciile Balcanice ale Imperiului Roman;

-cel de al doilea susține că ei sunt traci, iliri, paeoniani, epiroți și alte popare balcanice romanizate în timpul campaniilor militare ale consulului roman, Paullus Aemilius, în 168., care a învins falangele macedonene ale ultimului rege macedonean, Perseus, în bătălia de la Pydna. Totuși cărturarii recunosc un alt fapt incontestabil: la momentul când armânii au început să reprezinte pentru prima data un interes academic, spre sfârșitul secolului 18, începutul secolului 19, ei erau un grup relativ compact din regiunile muntoase ale actualei Grecii nord-vestice, sud-vestul Macedoniei, Tesalia și Epirus și sud-estul Albaniei.

Armânii au apărut inițial în ceea ce este acum nordul Greciei, sudul Albaniei și Macedonia.
În 1774 Johann Thunmann scria:

Niciunul din popoarele Europei nu este așa de puțin cunoscut, în termeni ai istoriei și limbii moderne, în țările vest europene , precum  Armânii și Albanezii. Iar aceștia nu sunt oameni obișnuiți, sunt nații străvechi și importante, pe care orice istoric ar trebui să le știe, a căror istorie ar umple golul dintre istorie străveche și cea recentă a Europei. Astăzi ei nu au un rol semnificativ, sunt oameni lipsiți de libertate, cu ghinion, iar istoricii, deseori nedrepți ca orice persoană care subestimează pe cei fără noroc.

Sursă:The Aromanians: an ethnos and language with a 2000-year history

Sursă foto: https://www.facebook.com/ZiuaNationalaAArmanilor

❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋

Dacă ai ceva de spus, te ascultăm! Apreciem orice punct de vedere, atâta timp cât se referă la subiectul publicat

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in istoria armaneasca and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Armânii, etnie și limbă cu o istorie de 2000 de ani

  1. Superb articol,multe lucruri din cele insirate nu le stiam!!:)

  2. Pingback: despre isnafi-nuntru tu lumea armãnjiloru | esențe armânești ❋ usii armaneshtsa

Comments are closed.