Ferdinand Toennies despre armâni

Astăzi simt nevoia de a împărtăși cu voi, cititorii noștri, câteva rânduri din studiile , lucrările și gândurile profesorilor și cercetătorilor asupra armânilor. Iată ce spunea Ferdinand Toennies, teoretician al conceptului de etnicitate.

Toennies clasifica grupurile etno-naționale, în conformitate cu criteriile de auto-identitate, în : comunitate sângelui, comunitatea  locului și comunitatea spiritului (F. Toennies, “Community and Association”, in Sotsiologicheski Problemi, № 4. p. 103).

Totuși, auto-concepția vlahiilor nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorri. Stilul Vlahilor privind auto-identitatea (identitatea proprie) se poate numi comunitatea limbii. Pentru ei, limba a devenit cea din urmă fortăreață a spiritului etnic și scutul propriei identități de grup.

Astfel, menținerea și conservarea Vlahilor din Balcani, ca o minoritate etno-lingvistică distinctă în unele state ale regiunii, depinde mai ales de auto-salvarea și păstrarea limbii vlahe (n.n: a limbii armânești). Totuși, încercările de prezervare a limbii vlahe și a culturii nu pot da rezultate fără un ajutor real și practic al guvernelor statelor din Balcani.

Mărturisesc că aceste cuvinte mi-au produs în același timp o mare bucurie și…o mare tristețe. Nu pot să cred cât de încercată poate fi armânamea. Și totuși, armanlu nu chiari!

❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋ ❋

Dacă ai ceva de spus, spune! Apreciem orice punct de vedere, atâta timp cât se referă la subiectul publicat

Advertisements

About esente_armanesti

Blog de conștientizare și promovare al evenimentelor culturale organizate de și pentru armâname. Prezentarea tematicii armânești
This entry was posted in istoria armaneasca and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.